Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony kurczak Walerii

Mamy dla Was przepis na soczystego, pieczonego kurczaka Walerii. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kurczaka, oliwy z oliwek, czosnku, majeranku i soku z cytryny.   
 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka majeranku
  • skórka i sok z ½  cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej słodką oraz ostrą paprykę.
    Wrzucić jeszcze pobrany czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i kurkumkę.
    Na koniec dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstała marynatą dokładnie natrzeć kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Wówczas dobrze przegryzie się z przyprawami.
    Następnego dnia przełożyć go na blachę do pieczenia.
    Podlać 1 szklanką wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
    W trakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem, aby mięso było soczyste.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *