Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyk z łopatki wieprzowej Nikodema

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: grillowane. Szaszłyk z łopatki wieprzowej Nikodema. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: łopatki wieprzowej, czosnku, cytryny.
 

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z całej cytryny
  • sok z ¼ cytryny
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Łopatkę wieprzową dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Pokroić ja w dużą kostkę.
    Następnie do miski przelać olej, oliwę z oliwek i sok z cytryny,
    Wrzucić skórkę z cytryny oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia nabijać mięso na patyczki do szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *