Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na wieprzowe szaszłyki Artura. Przepis zawiera: wieprzowinę, sok z pomarańczy i limonki, miętę i czosnek.
Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 150 ml oleju
- 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 100 ml soku z limonek
- 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 1 garść listków mięty
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić w dużą kostkę.Następnie do miski przelać olej, sok z pomarańczy i limonki.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze miętę, kolendrę i skórkę z pomarańczy.Wrzucić jeszcze oregano oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Ponownie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty wrzucić mięso.Wstawić do lodówki na całą noc.Następnego dnia nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 8