Spróbuj przygotować znakomite śledzie w śmietanie z ogórkiem i cebulą. Pozostałe składniki przepisu: ocet, liść laurowy i ziele angielskie.
Składniki:
- 600 g śledzi solonych
- 3 szkl wody
- 1/3 szkl octu
- 3 łyżki cukru
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 3 cebule
- 3 ogórki konserwowe
- 400 g śmietany 18%
- koperek do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Śledzie zalać wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia do rondelka wlać wodę oraz ocet.Dodać cukier, liść laurowy oraz ziele angielskie.Całość zagotować po czym odstawić do ostygnięcia.Wówczas odsączyć śledzie z wody a zalać je zalewą.Odstawić na około 4 godziny.Po tym czasie odsączyć śledzie z zalewy.Obraną cebulę oraz ogórki drobno poszatkować.Wymieszać je ze śmietaną.Następnie rozłożyć śmietanę na śledziach.Na koniec można posypać posiekanym koperkiem.
Liczba porcji: 5