Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w śmietanie z ogórkiem i cebulą

Spróbuj przygotować znakomite śledzie w śmietanie z ogórkiem i cebulą. Pozostałe składniki przepisu: ocet, liść laurowy i ziele angielskie.  
 

Składniki:

  • 600 g śledzi solonych
  • 3 szkl wody
  • 1/3 szkl octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 3 cebule
  • 3 ogórki konserwowe 
  • 400 g śmietany 18%
  • koperek do dekoracji
 

Sposób wykonania:

  1. Śledzie zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia do rondelka wlać wodę oraz ocet.
    Dodać cukier, liść laurowy oraz ziele angielskie.
    Całość zagotować po czym odstawić do ostygnięcia.
    Wówczas odsączyć śledzie z wody a zalać je zalewą.
    Odstawić na około 4 godziny.
    Po tym czasie odsączyć śledzie z zalewy.
    Obraną cebulę oraz ogórki drobno poszatkować.
    Wymieszać je ze śmietaną.
    Następnie rozłożyć śmietanę na śledziach.
    Na koniec można posypać posiekanym koperkiem. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *