Masz dziś ochotę na pyszne, soczyste żeberka w ketchupie? Do ich wykonania potrzebujesz jeszcze: miodu, słodkiej i ostrej papryki oraz bazylii i oregano.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 180 ml ketchupu
- 4 łyżki miodu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze części.Następnie do miski przełożyć ketchup.Dodać do niego miód i całość dokładnie wymieszać.Wrzucić słodką i ostrą paprykę, oregano, bazylię i zioła prowansalskie.Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą natrzeć żeberka.Odstawić je na około 4 godziny.Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 5