Składniki:
- 4 gofry z mąki razowej lub bułeczki razowe
- 8 plastrów bekonu
- 16 zielonych szparagów z wody
- 8 jajek w koszulkach
- 1/4 kostki masła
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Szparagi ugotować wg przepisu, odłożyć w ciepłe miejsce.
Bekon zrumienić na patelni z nie przywierającą powłoką, odłożyć w ciepłe miejsce.
Gofry lub bułeczki przekroić na połowę, podgrzać w piekarniku.
W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę z octem i solą. Jajka kolejno wybijać do filiżanka i delikatnie przelewamy do wody. Gotujemy 3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową.
Przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło. Żółtka zmiksować sokiem z cytryny, solą i pieprzem, powolutku ciągle mieszając wlewać do gorącego masła.
Na gorącym gofrze lub bułeczce układamy plaster bekonu, na nim jajko i wieńczymy 2 końcówkami szparagów z wody. Całość polewamy sosem i podajemy. Wszystkie czynności należy tak zaplanować aby składniki były gorące. Polecam, pychota.