Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczne wykwintne śniadanie

Składniki:

    • 4 gofry z mąki razowej lub bułeczki razowe
    • 8 plastrów bekonu
    • 16 zielonych szparagów z wody
    • 8 jajek w koszulkach

    Sos:

    • 1/4 kostki masła
    • 2 żółtka jaj
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Szparagi
    ugotować wg przepisu, odłożyć w ciepłe miejsce.

    Bekon zrumienić na patelni z nie przywierającą powłoką, odłożyć w ciepłe miejsce.
    Gofry lub bułeczki przekroić na połowę, podgrzać w piekarniku.

    W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę z octem i solą. Jajka kolejno wybijać do filiżanka i delikatnie przelewamy do wody. Gotujemy 3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową.
     

    Przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło. Żółtka zmiksować sokiem z cytryny, solą i pieprzem, powolutku ciągle mieszając wlewać do gorącego masła.
     

    Na gorącym gofrze lub bułeczce układamy plaster bekonu, na nim jajko i wieńczymy 2 końcówkami szparagów z wody. Całość polewamy sosem i podajemy. Wszystkie czynności należy tak zaplanować aby składniki były gorące. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *