Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z czarnej rzodkwi z brzoskwiniami

Składniki:

  • 1 czarna średniej wielkości rzodkiew
  • 3 brzoskwinie z puszki
  • 3 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki syropu z brzoskwiń
  • 6 gałązek natki pietruszki


Sos:

  • ½ szklanki śmietany
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sól

 

Sposób przyrządzenia:
Rodzynki skropić syropem z brzoskwiń, odstawić na kilka minut do nasączenia. Śmietanę wymieszać z resztą syropu z brzoskwiń, sokiem z cytryny, imbirem, doprawić do smaku solą. Wstawić do lodówki. Rzodkiewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, brzoskwinie pokroić  w kostkę, natkę  pietruszki opłukać, osuszyć. Kilka listków odłożyć do dekoracji. Rzodkiew, rodzynki i brzoskwinie wymieszać, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki, polać schłodzonym sosem i udekorować listkami pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *