Składniki:
- 1 czarna średniej wielkości rzodkiew
- 3 brzoskwinie z puszki
- 3 łyżki rodzynek
- 4 łyżki syropu z brzoskwiń
- 6 gałązek natki pietruszki
Sos:
- ½ szklanki śmietany
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki imbiru
- sól
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki skropić syropem z brzoskwiń, odstawić na kilka minut do nasączenia. Śmietanę wymieszać z resztą syropu z brzoskwiń, sokiem z cytryny, imbirem, doprawić do smaku solą. Wstawić do lodówki. Rzodkiewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, brzoskwinie pokroić w kostkę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć. Kilka listków odłożyć do dekoracji. Rzodkiew, rodzynki i brzoskwinie wymieszać, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki, polać schłodzonym sosem i udekorować listkami pietruszki.