Składniki:
- 6 filetów z tilapii
- sok z cytryny
- szklanka ryżu
- łyżeczka masła
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- ½ kieliszka białego wytrawnego wina
- olej
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Filety pokroić w poprzek na paski, skropić sokiem z cytryny, posolić, odstawić na 30 minut do lodówki. Ryż zalać gorącą wodą dodać masło i wyprażyć. Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać, zrumienić na oleju. Paprykę pokroić w paski. Filety oprószyć mąką, pieprzem i obsmażyć. Przełożyć do rondla, dodać cebulę z czosnkiem, osączony ryż, paprykę, posiekaną natkę pietruszki i wlać wino, wymieszać. Rondek przykryć i wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut.