Składniki:
- 8 filetów śledziowych w oleju
- 2 puszki białej fasoli
- 4 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- pęczek dymki
- 4 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- cukier, sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać, drobniutko posiekać. Ocet winny rozetrzeć z czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i cukru, mieszać wlewając oliwę. Fasolę osączyć z zalewy, wymieszać z sosem i odłożyć do lodówki na ½ godziny. Filety osączyć z oleju, pokroić w nieduże kawałki. Dymkę oczyścić i razem ze szczypiorkiem pokroić w krążki. Pomidory umyć i pokroić w kosteczkę. Pokrojone śledzie wymieszać z fasolą, dymką i pomidorami, przełożyć do szklanej salaterki, schłodzić.