Składniki:
- 1 kg suma
Marynata:
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka pokruszonych suszonych pomidorów
- posiekana bazylia do smaku
- ½ szklanki oliwy
- ½ szklanki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sos:
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka pokruszonych suszonych pomidorów
- sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki oliwy
- sól, pieprz, cukier
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki marynaty zmiksować, polać nią porcje ryby, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować sos. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, drobno pokroić. Pomidory i pozostałe składniki sosu wymieszać, zmiksować w blenderze. Obsączone z nadmiaru marynaty porcje ryby upiec z obu stron na dobrze nagrzanym grillu. Podawać z sosem i białym pieczywem opieczonym na grillu i natartym czosnkiem.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna