Składniki:
- 1 kg filetów z flądry lub soli
- 16 małży wraz ze skorupkami
- 10 odwłoków z dużych krewetek
- oliwa
- sól, pieprz
- Sos śmietanowy:
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ½ szklanki gęstej śmietany
- cukier, sok cytrynowy do smaku
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety rybne przyprawić solą i pieprzem, zrosić oliwą. Małże dokładnie umyć, odrzucić te z otwartymi muszlami, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową. Podobnie przygotować krewetki. Składniki sosu bardzo dokładnie wymieszać. Filety rybne, krewetki i małże ułożyć na grillu, rybę przyrumienić z obydwu stron. Podawać z dodatkiem przygotowanego sosu i białym pieczywem opieczonym na grillu i natartym czosnkiem.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna