Składniki:
- 1 kg filetów z sandacza
Marynata:
- 7 łyżek oliwy
- 7 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka posiekanych ulubionych ziół
Dodatek:
- 1 główka sałaty lodowej
Dresing do sałaty:
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 7 łyżek śmietany kremowej
- sól, cukier do smaku
- sok z cytryny do smaku
Sposób przyrządzenia:
Filety z sandacza umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, polać nimi filety rybne, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować sałatę. Główkę podzielić na liście, wypłukać, obsączyć. Podrzeć liście palcami na mniejsze kawałki, wymieszać z dresingiem. Obsączone z nadmiaru marynaty porcje ryby upiec na dobrze nagrzanym grillu. Podawać z przygotowaną sałatą i opieczonym na grillu białym pieczywem.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna