Składniki:
-
- 2 steki z halibuta po 25 dkg każdy
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki pokrojonego w plastry czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 10 przekrojonych na połowę pomidorków koktajlowych
- sok z 1 cytryny
Sposób przyrządzenia:
Steki umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, natrzeć odrobiną oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 15 minut. W międzyczasie przygotować dodatki. W rondlu rozgrzać masło i oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając 2 minuty, dodać zieleninę, wymieszać, odstawić z ognia. Dodać sok z cytryny, pomidorki, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Po 15 minutach steki obrócić, na każdy nałożyć łyżka przygotowane dodatki, piec kolejne 15 minut. Podawać z warzywami z wody.