Składniki:
- 50 dag. zrazówki wołowej
- łyżka smalcu
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Farsz:
- 4 suszone grzyby
- 1/4 szklanki kaszy gryczanej
- łyżka masła
- żółtko
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Następnie ugotować je w niewielkiej ilości osolonej wody z moczenia. Wywar zostawić. Mięso pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Kaszę ugotować na sypko. Żółtko utrzeć z masłem , dodać pokrojone w cieniutkie paseczki grzyby i przestudzoną kaszę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdy płat mięsa pokryć dużą ilością farszu, zwinąć w rulonik i obwiązać nitką. Obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym smalcu .Przełożyć do rondla, podlać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Przygotować zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić ją wodą wymieszaną ze śmietaną. Następnie wlać do zrazów i dusić 5 minut. Danie podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad