Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Staropolskie zrazy wołowe zawijane

Składniki:

  • 50 dag. zrazówki wołowej
  • łyżka smalcu
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 4 suszone grzyby
  • 1/4  szklanki kaszy gryczanej
  • łyżka masła
  • żółtko
  • sól
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Następnie ugotować je w niewielkiej ilości osolonej wody z moczenia. Wywar zostawić. Mięso pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Kaszę ugotować na sypko. Żółtko utrzeć z masłem , dodać pokrojone w cieniutkie paseczki grzyby i przestudzoną kaszę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdy płat mięsa pokryć dużą ilością farszu, zwinąć w rulonik i obwiązać nitką. Obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym smalcu .Przełożyć do rondla, podlać wywarem z grzybów   i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Przygotować zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić ją wodą wymieszaną ze śmietaną. Następnie wlać do zrazów i dusić 5 minut. Danie podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *