Składniki:
- 1 kg łodyg czerwonych rabarbaru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 4 żółtka jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru (lub mniej zależnie od preferencji)
- 1 kostka dobrej margaryny lub masła
- 2 łyżki kwaśnej kremówki
Sposób przyrządzenia:
Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Tak przygotowane mąki i cukier mieszamy z margaryną. Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Po wyrobieniu formujemy w kulę i zawinięte w folię wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki 2/3 ciasta wkładamy na wysmarowaną blachę i układamy na nim obrany z zewnętrznej włókniny pokrojony na kawałki (1-1,5cm) rabarbar. Pozostałym ciastem przykrywamy rabarbar. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 150 stopni ok. 40 minut. Po wyjęciu brązowym, krystalicznym cukrem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Kinga Rdest