Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 1 dkg drożdży
  • 25 dkg mąki
  • 2 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 4 dkg margaryny
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka margaryny do wysmarowania formy
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dkg schłodzonego masła
  • 50 dkg truskawek
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać. Rozkruszone drożdże wymieszać z 2 łyżkami letniej wody, posypać odrobiną cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę i sól wsypać do miski. Dodać wyrośnięte drożdże, skórkę cytrynową, cukier margarynę, jajko i 2 łyżki wody. Zagnieść ciasto. Włożyć do podgrzanej, poprószonej mąką miski, przykryć ściereczką, odstawić na 1-2 godz.

W ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzać do temp. 230 stopni C. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 32 cm Zrobić rant (takie podwyższenie na brzegach), odstawić na 10 min. Brzeg ciasta polać mlekiem, spód oprószyć cukrem i wiórkami schłodzonego masła. Wstawić do piekarnika i piec 20 min. (na jasno brązowy kolor)truskawki opłukać, osuszyć. Śmietanę ubić na sztywno. Na placku ułożyć truskawki, ozdobić śmietaną.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Kinga Rdest
 

1 comment for “Ciasto z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *