Składniki:
- 1 dkg drożdży
- 25 dkg mąki
- 2 1/2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 4 dkg margaryny
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka margaryny do wysmarowania formy
- 3 łyżki cukru
- 5 dkg schłodzonego masła
- 50 dkg truskawek
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać. Rozkruszone drożdże wymieszać z 2 łyżkami letniej wody, posypać odrobiną cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę i sól wsypać do miski. Dodać wyrośnięte drożdże, skórkę cytrynową, cukier margarynę, jajko i 2 łyżki wody. Zagnieść ciasto. Włożyć do podgrzanej, poprószonej mąką miski, przykryć ściereczką, odstawić na 1-2 godz.
W ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzać do temp. 230 stopni C. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 32 cm Zrobić rant (takie podwyższenie na brzegach), odstawić na 10 min. Brzeg ciasta polać mlekiem, spód oprószyć cukrem i wiórkami schłodzonego masła. Wstawić do piekarnika i piec 20 min. (na jasno brązowy kolor)truskawki opłukać, osuszyć. Śmietanę ubić na sztywno. Na placku ułożyć truskawki, ozdobić śmietaną.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Kinga Rdest
1 comment for “Ciasto z truskawkami”