Składniki:
- 400 g spaghetti
- sól
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 375 ml mleka
- 50 g sera gruyere
- 50 g sera gouda
- 50 g parmezanu
- pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- 50 g orzechów piniowych
- łyżka listków tymianku
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
W między czasie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas posypać ją mąką i dusić do miękkości.
Następnie wlać mleko, dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać wszystkie sery stare na tarce.
Cały czas mieszając gotować na małym ogniu aby się rozpuściły po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Makaron odcedzić i wymieszać z sosem.
Przed podaniem posypać listkami tymianku oraz orzeszkami uprażonymi na suchej patelni.