Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z sosem serowym

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 375 ml mleka
  • 50 g sera gruyere
  • 50 g sera gouda
  • 50 g parmezanu
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 50 g orzechów piniowych
  • łyżka listków tymianku

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas posypać ją mąką i dusić do miękkości.
    Następnie wlać mleko, dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie dodać wszystkie sery stare na tarce.
    Cały czas mieszając gotować na małym ogniu aby się rozpuściły po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Makaron odcedzić i wymieszać z sosem.
    Przed podaniem posypać listkami tymianku oraz orzeszkami uprażonymi na suchej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *