Składniki:
- • 500 g spaghetti
• 1 ząbek czosnku
• 1 szalotka
• 1 cukinia
• 100 g pieczarek
• 100 g pokrojonego boczku w kostkę
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 100 g szynki pokrojonej w kostkę
• 150 ml mleka
• 150 ml śmietany
• 150 g świeżego sera typu risotta
• 1 żółtko
• pieprz
• ½ pęczka bazylii
• sól
Sposób wykonania;
Spaghetti ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie szalotkę oraz czosnek drobno posiekać.
Pieczarki pokroić w plasterki a cukinię w kostkę.
Następnie boczek pokrojony w kostkę przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas wrzucić szalotkę, czosnek, pokrojoną w kostkę szynkę, pieczarki oraz cukinię.
Całość wymieszać i dusić na małym ogniu po czym wlać śmietanę razem z mlekiem i pozostawić na małym ogniu.
Dodać jeszcze ser i cały czas mieszać do rozpuszczenia się sera.
Na sam koniec żółtko roztrzepać z odrobiną sosu i wlać do reszty sosu.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Spaghetti odcedzić i wymieszać z sosem.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M