Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti w warzywno-serowym sosie

Składniki:

    • 500 g spaghetti
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 szalotka
    • 1 cukinia
    • 100 g pieczarek
    • 100 g pokrojonego boczku w kostkę
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 100 g szynki pokrojonej w kostkę
    • 150 ml mleka
    • 150 ml śmietany
    • 150 g świeżego sera typu risotta
    • 1 żółtko
    • pieprz
    • ½ pęczka bazylii
    • sól

    Sposób wykonania;
    Spaghetti ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie szalotkę oraz czosnek drobno posiekać.
    Pieczarki pokroić w plasterki a cukinię w kostkę.
    Następnie boczek pokrojony w kostkę przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas wrzucić szalotkę, czosnek, pokrojoną w kostkę szynkę, pieczarki oraz cukinię.
    Całość wymieszać i dusić na małym ogniu po czym wlać śmietanę razem z mlekiem i pozostawić na małym ogniu.
    Dodać jeszcze ser i cały czas mieszać do rozpuszczenia się sera.
    Na sam koniec żółtko roztrzepać z odrobiną sosu i wlać do reszty sosu.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Spaghetti odcedzić i wymieszać z sosem.
    Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *