Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti carbonara Beaty

Kolejna propozycja pychotki. pl na pyszne spaghetti. Aby przygotować ten przepis będziesz potrzebować: makaronu spaghetti, boczku, żółtek i śmietanki. 
 

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 40 g żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Lekko zeszklić po czym wrzucić boczek pokrojony w kostkę.
    Razem przesmażyć.
    Następnie do miseczki wbić żółtka,
    Dodać do nich śmietankę, gałkę muszkatołową, czosnek w proszku, sól i pieprz.
    Całość dokładnie roztrzepać.
    Gotowy makaron odcedzić i przełożyć na patelnie z boczkiem.
    Wlewamy śmietankę z żółtkami i cały czas mieszając trzymać jeszcze na ogniu 2-3 minut.
    Przed podaniem można posypać startym żółtym serem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *