Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym Izy

Znakomite przepisy na potrawy z kurczaka tylko na pychotka.pl Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym Izy. Przepis zawiera: pierś z kurczaka, pieczarki, czosnek i śmietanę. 
 

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2/3 szkla bulionu
  • 125 ml śmietanki 36% 
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miski wlać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstała marynatą dokładnie natrzeć mięso i odstawić na 1 godzinę.
    W miedzy czasie oczyścić pieczarki i pokroić je na mniejsze kawałki.
    Następnie zamarynowane mięso kłaść na rozgrzanej patelni.
    Zarumienić  z obu stron po czym wrzucić pieczarki.
    Razem przesmażyć po czym podlać całość bulionem.
    Trzymać na ogniu około 7 minut pod przykryciem.
    Po tym czasie wlać śmietankę i jeszcze raz zagotować.
    Pod koniec wrzucić jeszcze masło i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *