Składniki:
- 2 szkl bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- kilka suszonych śliwek
- 5 dag migdałów
- 5 dag rodzynków
- 4 goździki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 cytryna
- 3 dag piernika
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle zarumienić mąkę, którą rozprowadzić zimnym bulionem.
Następnie dodać suszone śliwki, piernik, goździki, ziele angielskie oraz listek laurowy.
Całość wymieszać i doprawić do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny.
Trzymać na małym ogniu około 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie przetrzeć sos przez sito i wymieszać z winem.
Wrzucić rodzynki oraz pokrojone migdały i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podgrzać na małym ogniu.