Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos do makaronu z cukinii i czosnku z pulpecikami.

Składniki:
· 2 cebule
· 2 główki czosnku
· 300 ml śmietany
· 3 młode cukinie (takie 20 cm długości)
· kostka rosołowa
· paczka makaronu (rurki, spaghetti, tagiatella)
· sól
· pieprz
· natka pietruszki
· oliwa z oliwek
· szczypta chili
· ser do posypania.
Pulpety:
· ½ kg mięsa mielonego
· 1 jajo
· kopiata łyżka mąki
· 2 łyżki bułki tartej
· olej do smażenia
· sól, pieprz, szczypta chili, łyżka suchej natki pietruszki.

Sposób przyrządzenia:
Cebulę kroimy w półplasterki, podsmażamy kilka minut na oliwie, dodajemy tylko obrane ząbki czosnku (w całości) podsmażamy około 3-4 minut (uważaj aby czosnek się nie przypalił!), dodajemy pokrojoną w talarki cukinie.
Kiedy cukinia się już zeszkli dolewamy szklankę wody i kostkę rosołowa oraz resztę przypraw i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy pulpety mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Formujemy pulpeciki o średnicy 3-4 cm i smażymy co jakiś czas obracając aż zbrązowieją. Dodajemy je do sosu i dusimy co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 10 minut.
Kiedy uznamy że wszystko jest ugotowane dodajmy zahartowaną sosem śmietanę i czekamy aż się zagotuje. Podajemy z ugotowanym w międzyczasie makaronem i posypane serem.

Dostępne także w wersji wegetariańskiej: Sos do makaronu z cukinii i czosnku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *