Składniki:
· 2 cebule
· 2 główki czosnku
· 300 ml śmietany
· 3 młode cukinie (takie 20 cm długości)
· kostka rosołowa
· paczka makaronu (rurki, spaghetti, tagiatella)
· sól
· pieprz
· natka pietruszki
· oliwa z oliwek
· szczypta chili
· ser do posypania.
Sposób przyrządzenia:
Cebulę kroimy w półplasterki, podsmażamy kilka minut na oliwie, dodajemy tylko obrane ząbki czosnku (w całości) podsmażamy około 3-4 minut (uważaj aby czosnek się nie przypalił!), dodajemy pokrojoną w talarki cukinie. Kiedy cukinia się już zeszkli dolewamy szklankę wody i kostkę rosołowa oraz resztę przypraw i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.
Kiedy uznamy że wszystko jest ugotowane dodajmy zahartowaną sosem śmietanę i czekamy aż się zagotuje. Podajemy z ugotowanym w międzyczasie makaronem i posypane serem.
Dostępne także w wersji mięsnej z pulpecikami: Sos do makaronu z cukinii i czosnku z pulpecikami.
1 comment for “Sos do makaronu z cukinii i czosnku”