Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos biały Anny

 

Składniki:

  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Na łyżce rozgrzanego masło zarumienić lekko mąkę.
    Wówczas rozprowadzić ją bulionem warzywnym (może być z kostki).
    Pozostawić na małym ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie sos lekko ostudzić i dodać do niego żółtko wymieszane z łyżką sosu oraz pozostałe masło.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *