Składniki:
- 80 dag. szpondra wołowego
- 1/4 szklanki oliwy
- pieprz, kolendra, tymianek
- 2 łyżki octu winnego
- jarzynka
- łyżka miodu
- papryka czerwona, żółta i zielona
- 4 pieczarki
- 1 marchewka
- sól
- łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Szponder wołowy pokroić na 4 równe kotlety średniej grubości. Połączyć oliwę z octem winnym i dodać przyprawy. Przełożyć mięso do gotowej marynaty i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Steki wyjąć z marynaty i przełożyć na patelnię. Piec ok. 20 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia posmarować kotlety miodem. Papryki oczyścić z pestek i pokroić w paski. Marchewkę i pieczarki pokroić na plasterki. Poddusić chwilę na łyżce masła. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Ułożyć na talerzu obok mięsa.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad