Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Soczysta golonka z kminkiem

Przepisy,  warte wypróbowania. Dziś w roli głównej golonka. Czyli nasz przepis na golonkę z kminkiem. Do jej wykonania oprócz golonki potrzebujesz; kminku, oleju i czosnku. 
 

Składniki:

  • 1 tylnia golonka 
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1  szklanki oleju
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ząbków czosnku

Sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do przygotowania golonki należy dokładnie ją oczyścić. 
    Wówczas przełożyć ją do garnka.
    Zalać wodą, aby cała golonka była nią zakryta.
    Wrzucić kostkę rosołową, oraz dodać sól.
    Gotować około 2 godzin na małym ogniu. 
    Jeśli golonka ma mniej niż 2 kg skrócić czas gotowania. 
    Po tym czasie golonkę odcedzić i delikatnie ponacinać skórkę.
    Obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę.
    Dodać do niego olej oraz kminek.
    Całość wymieszać i taka marynatą posmarować dokładnie golonkę. 
    Odstawić na co najmniej 1 godzinę, aby golonka przeszła przyprawami.
    Wówczas przełożyć ją do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
    W trakcie pieczenia smarować golonkę reszta czosnkowej marynaty.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *