Poznaj sekret przepysznych, soczystych szaszłyków z wieprzowiny. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: polędwicy wieprzowej, musztardy, oliwy, sosu sojowego i soku z limonki.
Składniki:
- ½ kg polędwicy wieprzowej
- 3 łyżki musztardy
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 limonki
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej natki kolendry
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie opłukać pod bieżącą wodą po czym osuszyć go na papierowym ręczniku.Pokroić w kwadraty o średniej wielkości.Następnie do miseczki przelać oliwę.Dodać do niej sok z limonki oraz musztardę.Całość dokładnie wymieszać.Następnie dodać jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę, listek laurowy i sos sojowy.Wrzucić jeszcze posiekaną kolendre i dodać pieprz do smaku.Z racji, że dodawany był sos sojowy doprawić tylko szczypta soli, aby marynata nie była zbyt słona.Do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.Nadziewać na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4