Składniki:
- szczupak 1,5- 2 kg
- mąka
- bułka tarta
- jajka 3 sztuki
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- suszony koperek
- sok z cytryny
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Świeżego szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, następnie umyć, pokroić
w kawałki około 3- 4 centymetrowe, głowę odłożyć, ponieważ nie ma w niej
mięsa, więc nie nadaje się do spożycia. Kawałki szczupaka opłukać w
sitku pod bieżącą wodą, następnie posolić i skropić sokiem z cytryny.
Jajka, pieprz, zioła prowansalskie i suszony koperek ubijamy w miseczce.
Bułkę tartą mieszamy z mąką na talerzu. Kawałki szczupaka po odsączeniu
z wody moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej pomieszanej z mąką. Na
patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim szczupaka z każdej strony na
brązowy kolor. Podajemy od razu po usmażeniu.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos