Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażony ryż z jajkiem

Składniki:

  • 150 g ryżu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • 125 g ugotowanego groszku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • szczypta soli
  • poszatkowana dymka

Sposób wykonania:
Ryż zalać wrzątkiem i gotować około 12 minut po czym go odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie jajka roztrzepać i wylać na patelnię, smażyć delikatnie mieszając.
Do rozgrzanego woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, cebulę oraz groszek.
Smażyć 2 minuty po czym dodać ryż, jajka, sos sojowy oraz sól.
Wymieszać, przełożyć na talerzyki i udekorować posiekaną dymką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *