Składniki:
• 6 dojrzałych średnich pomidorów
• 6 jajek
• 1,5 łyżki soku z cytryny
• 24 grzanki z bułki posmarowane czosnkiem lub 60 dag spaghetti
• sól, pieprz
sos
• 3 łyżki drobno siekanej pietruszki
• 1 łyżka drobno siekanej świeżej mięty
• 2 tarte ząbki czosnku
• 4 łyżki siekanych orzechów włoskich
• 1 łyżeczka skórki z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i podsmażamy na podgrzanej oliwie na patelni, na średnim ogniu około 2 minut z każdej strony.
Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Wszystkie składniki sosu miksujemy. Teraz możemy : pomidory nałożyć na grzanki, a sos na pomidory albo pomidory i sos wymieszać z ugotowany, spaghetti i posypać parmezanem.