Składniki:
• 2 duże strąki żółtej papryki
• 2 duże strąki pomarańczowej papryki
• 3 ząbki czosnku
• cebula
• 2 łyżki octu z białego wina
• sól
• biały pieprz
• 4 łyżki oliwy
• kilka gałązek majeranku
Sposób przyrządzenia:
Papryki przekroić na połówki, oczyścić, usunąć pestki.
Ułożyć na blasze stroną przecięcia do dołu. Piec tak długo w mocno rozgrzanym piekarniku, aż na powierzchni papryki pojawią się pęcherzyki. Strąki wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić na szerokie cząstki.
Posiekać cebulę i czosnek, wymieszać z octem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Powoli, nie przerywając mieszania, wlewać oliwę. Majeranek umyć, osuszyć, poodrywać listki i dodać je do marynaty.
Cząstki papryki przełożyć na półmisek, skropić majerankową zalewą. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Podawać na przystawkę z białym pieczywem (bagietką, ciabattą) lub jako dodatek do mięsa.