Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie zapiekane w kapuście

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych
  • mała główka kapusty białej
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Każdy filet śledzia posmarować musztardą z obu stron, posypać solą i pieprzem. Poszatkować kapustę. Cebulę i jabłko obrać, pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i jabłko, chwilę smażyć, dodać poszatkowaną kapustę, kminek i tymianek. Wlać ¾ szklanki wody i dusić na małym ogniu około 10 minut,. Przygotować żaroodporny półmisek, wysmarować  masłem, wyłożyć kapustę ,na niej położyć śledzie, polać stopionym masłem. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać około 45 minut. Wyjąć na półmisek, obok położyć upieczone ziemniaki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *