Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w sosie śmietanowo- majonezowym

 

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych
  • mleko
  • 2kwaśne jabłka
  • 4 cebule
  • 3 rzodkiewki
  • sok z 2 cytryn
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 szklanka majonezu
  • cukier natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Śledzie namoczyć w mleku, jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, rzodkiewki pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać, sól, pieprz i cukier do smaku. Śledzie osączyć, wyłożyć na półmisek i obłożyć, uprzednio pokrojoną w talarki cebulą i startymi jabłkami. Polać sosem śmietanowo-majonezowym, posypać posiekaną zieloną pietruszką.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *