Składniki:
- 6 skrzydełek
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- kostka rosołowa
- ½ łyżeczki soli
- ¼ selera
- pietruszka
- ½ kg pieczarek
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- Vegeta
- 2 łyżki śmietany
Sposób wykonania:
Skrzydełka zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek oraz sól i pieprz.
Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około 25 minut.
Po tym czasie wrzucić jeszcze pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę oraz ziemniaki.
Całość wymieszać i gotować kolejne 15 minut.
Na sam koniec dodać jeszcze pieczarki przesmażone z cebulą.
Doprawić do smaku Vegetą i wrzucić kostkę rosołową.
Przed pdoaneim zabielić śmietaną.