Składniki:
- 2 kg skrzydełek kurczaka
Marynata:
- ½ szklanki octu ryżowego
- ½ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki miodu
- 1/8 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 3 posiekane drobno dymki
- 2 łyżki tartego korzenia imbiru
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Przygotować skrzydełka. Odciąć i usunąć szczytową część skrzydełka. Pozostałe podzielić na połowę przecinając je w stawie łokciowym. W misce zalać tak przygotowane skrzydełka marynatą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 6 godzin, a najlepiej na kilkanaście. Rozgrzać dobrze grill, skrzydełka odsączyć z nadmiaru marynaty. Piec 5 – 8 minut z każdej strony.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Iza