Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Siekane ananasy w galarecie

Składniki:

  • 2 puszki ananasów w zalewie
  • łyżeczka esencji ananasowej
  • sok z cytryny
  • ¾ szkl. cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ½ szkl białego rumu
  • bita śmietana

    Sposób wykonania:
    Ananasy odsączyć z zalewy do której dodać 2 ½ szkl. wody, cukier oraz sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia.
    Gdy cukier się ropusi zdjąć z ognia i dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wody.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać jeszcze esencję ananasową oaz alkohol.
    Następnie 1/3 galaretki wylać do salaterki.
    Gdy trochę zastygnie ułożyć na niej posiekane ananasy.
    Zalać je resztą ananasów.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *