Składniki:
• 4 sznycle cielęce
• 50 dag rabarbaru
• 2 cebule
• łyżka masła
• łyżka margaryny
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
• 1/4 szklanki soku jabłkowego
• 2 jajka
• mielona papryka
• łyżeczka mąki
• 5 dag ziaren sezamu
• natka pietruszki
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rabarbar opłukać, i pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę i zalać sosem jabłkowym. Dodać rabarbar, cukier i zielony pieprz. Dusić 10 minut.
Sznycle wymyć, osuszyć i lekko rozbić. Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i papryką. Sznycle cielęce obtoczyć w mące, w jajku i w sezamie.
Usmażyć na margarynie, podawać z rabarbarem, udekorowane natką.