Składniki:
- 75 dag białego era
- ½ kostki masła
- 6 jajek
- 1 ½ szkl cukru pudru
- op. cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 ugotowane ziemniaki
- op. budyniu waniliowego
- ½ szkl. rodzynek
- cukier puder
- tłuszcz do formy
- tarta bułka do formy
Sposób wykonania:
- Ziemniaki razem z serem zmiksować na puszystą masę.
Następnie masło utrzeć razem z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po 1 żółtku oraz masę serowo-ziemniaczaną.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze budyń, proszek do pieczenia a na sam koniec ubite na sztywną pianę białka, delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tarta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.