Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik z serowo-ziemniaczanej masy

Składniki:

  • 75 dag białego era
  • ½ kostki masła
  • 6 jajek
  • 1 ½ szkl cukru pudru
  • op. cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • op. budyniu waniliowego
  • cukier puder
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy
     

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki razem z serem zmiksować na puszystą masę.
    Następnie masło utrzeć razem z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po 1 żółtku oraz masę serowo-ziemniaczaną.
    Gdy składniki się połączą dodać jeszcze budyń, proszek do pieczenia a na sam koniec ubite na sztywną pianę białka, delikatnie połączyć.
    Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tarta.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *