Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik tradycyjny

Składniki:

  • 1 kg dobrego, tłustego, mokrego sera
  • 10 żółtek
  • 8 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła/margaryny
  • 3 ugotowane, spore ziemniaki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • 100 g rodzynków
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 100 g migdałów

Sposób wykonania:

  1. Ser i ziemniaki zemleć w maszynce. Miksować (lub ucierać w makutrze) masło, dodając po trochę utarty wcześniej ser, żółtka, cukier. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy serowej, wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Dodać bakalie i zmielone migdały.
    Całość piec ok. godziny w 170stopniach. Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Katarzynę Jakubowską

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *