Składniki:
- 1 kg dobrego, tłustego, mokrego sera
- 10 żółtek
- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła/margaryny
- 3 ugotowane, spore ziemniaki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- laska wanilii
- 100 g rodzynków
- 100 g skórki pomarańczowej
- 100 g migdałów
Sposób wykonania:
- Ser i ziemniaki zemleć w maszynce. Miksować (lub ucierać w makutrze) masło, dodając po trochę utarty wcześniej ser, żółtka, cukier. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy serowej, wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Dodać bakalie i zmielone migdały.
Całość piec ok. godziny w 170stopniach. Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Katarzynę Jakubowską