Składniki:
Przygotowanie:
Białka ubijać ze szczyptą soli, dodając cukier puder. Pianę z białek ubijać kolejne 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Odłożyć 5 łyżek masy białkowej.
Migdały wymieszać z cynamonem, skórką z cytryny i galaretką, dodać do masy z białek. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Na posypanej cukrem pudrem stolnicy rozwałkować masę porcjami na placki grubości ok. 0.5 cm. Wyciąć gwiazdki. Aby ułatwić sobie wałkowanie, można wałkować ciasto przez foliowy woreczek.
Gwiazdki ułożyć na blasze. Posmarować je odłożoną masą z białek. Ostawić na mniej więcej godzinę, aby ciastka wyschły.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni. Cynamonowe gwiazdki piec ok. 17 minut
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez makowiec