Składniki:
- 1 kg schabu środkowego z kością
- 15 dag słoniny
- 2 cebule
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- po 1 łyżeczce tymianku i cząbru
- świeżo zmielony pieprz sól
Sos:
- 6 kwaskowatych jabłek
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki cukru
Wykonanie:
Schab natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Zawinąć w plasterki słoniny i włóżyć do salaterki. Szczelnie przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Wykroić gniazda nasienne jabłek. W powstałe zagłębienia wsypać trochę cukru. Ułóżyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, podlać sokiem jabłkowym. Mięso ułóżyć w brytfannie, podlać sokiem jabłkowym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Obok umieścić naczynie z jabłkami. Mięso co jakiś czas skrapiać wypływającym sosem. Po godzinie i 20 minutach wyjąć schab z piekarnika, obłóżyć pokrojonymi na ćwiartki cebulami, polać sosem z dna brytfanny. Zwiększyć temp. do 180°C, dopiekać jeszcze 40 minut. Pieczone jabłka zmiksować ze skórką i wytworzoną galaretką. Jeśli trzeba, rozcieńczyć wodą lub sokiem jabłkowym, zagotować i przyprawić do smaku. Ze schabu usunąć kości. Mięso pokroić na plastry i obłożyć upieczoną cebulą. Podawać z sosem jabłkowym, ziemniakami i zieloną sałatą
Renata Dusza