Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Surówki

Przepisy na rozmaite surówki

Surówka z kapusty, marchwi i rodzynek

Składniki: 1 główka białej kapusty 300 g marchwi 50 g rodzynek 1 żółtko ½ łyżeczki musztardy 4 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego sól pieprz cukier Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, obraną marchew zetrzeć na tarce a rodzynki sparzyć wrzątkiem. Wymieszać wszystko ze sobą wymieszać. Następnie żółtko utrzeć z musztardą i nie przerywając mieszania wlewać stopniowo…

Surówka warzywna do słoików

Składniki: 2 kg białej kapusty 1 kg marchewki 150 g buraków 60 g pietruszki 60 g pora 60 g selera 25 g soli Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, natomiast marchewkę, pietruszkę, buraki, pora i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą. odstawić w temperaturze pokojowej pod…

Surówka z cykorii

Składniki: 4 średnie cykorie 4 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki musztardy 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz cukier 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Cykorię oczyścić i pokroić w plasterki. Musztardę wymieszać ze śmietaną, łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cykorię wyłożyć do szklanej miseczki i polać przygotowanym sosem.

Studencka surówka

Składniki: 2 duże pory/ biała część/ 3 kwaśne jabłka pęczek posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku cukier Sposób przyrządzenia: Pory oczyścić, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić plasterki. Jabłka umyć poobierać zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Oliwę wymieszać z musztardą…