Składniki: 2 jabłka 2 czerwone cebule majonez sok z cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z cytryny. Następnie obraną cebulę pokroić w krążki i dodać do jabłka. Polać majonezem, przemieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Kategoria: Surówki
Surówki
Surówka z kapusty, marchwi i rodzynek
by Weronika Szczawińska • • 0 Comments
Składniki: 1 główka białej kapusty 300 g marchwi 50 g rodzynek 1 żółtko ½ łyżeczki musztardy 4 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego sól pieprz cukier Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, obraną marchew zetrzeć na tarce a rodzynki sparzyć wrzątkiem. Wymieszać wszystko ze sobą wymieszać. Następnie żółtko utrzeć z musztardą i nie przerywając mieszania wlewać stopniowo…
Surówki
Surówka warzywna do słoików
by Janusz Lisewski • • 0 Comments
Składniki: 2 kg białej kapusty 1 kg marchewki 150 g buraków 60 g pietruszki 60 g pora 60 g selera 25 g soli Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, natomiast marchewkę, pietruszkę, buraki, pora i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą. odstawić w temperaturze pokojowej pod…
Surówki
Surówka z cykorii
by Malwina Zadrożny • • 0 Comments
Składniki: 4 średnie cykorie 4 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki musztardy 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz cukier 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Cykorię oczyścić i pokroić w plasterki. Musztardę wymieszać ze śmietaną, łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cykorię wyłożyć do szklanej miseczki i polać przygotowanym sosem.
Surówki
Studencka surówka
by Sonia Stasiuk • • 0 Comments
Składniki: 2 duże pory/ biała część/ 3 kwaśne jabłka pęczek posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku cukier Sposób przyrządzenia: Pory oczyścić, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić plasterki. Jabłka umyć poobierać zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Oliwę wymieszać z musztardą…