Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 3 korzenie kopru włoskiego 3 słodkie cebule 3 ząbki czosnku ½ szkl. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1/3 szkl. białego octu winnego 3 filety anchois świeżo utłuczony czarny pieprz 1 łyżeczka nasion kopru Sposób wykonania: Oliwę, ocet oraz filety anchois dokładnie wymieszać w blenderze, wówczas dodać posiekaną kapustę, posiekany…
Kategoria: Surówki
Surówki
Surówka colesław Eweliny
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki: • kapusta biała 1/2 główki • marchewka 2 sztuki • cebula 1 sztuka • majonez kielecki 1/2 słoiczka średniego • cukier puder 1 łyżeczka • mleko 2 łyżki • sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę tarkujemy na tarce o dużych oczkach – jest lepsza, niż poszatkowana tradycyjnie. Obieramy marchewki i też je…
Surówki
Surówka z fenkuła i jabłka w orzechach
by Adrian • • 0 Comments
Składniki: 2 bulwy fenkułu 2 winne jabłka sok z ½ cytryny ½ szkl. obranych orzechów włoskich 1 łyżka miodu ½ szkl. śmietany 18% 2 łyżki posiekanych listków fenkułu ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego sól pieprz Sposób wykonania: Do śmietany dodać połowę soku z cytryny, miód, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.…
Surówki
Surówka z pasternaku z rodzynkami i orzechami
by Marta • • 0 Comments
Składniki: • 400 g pasternaku • łyżeczka soku z cytryny • ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich • ½ szkl. rodzynek • ½ szkl. posiekanej natki pietruszki Sos: • 4-5 łyżek oliwy • 2 łyżki soku i ½ łyżeczki startej skórki z cytryny • 2 łyżki białego wina • łyżeczka miodu • sól • szczypta pieprzu…
Surówki
Surówka z marchwi i jabłka z chrzanem
by Hania Klimek • • 0 Comments
Składniki: • ¼ kg marchwi • 1 kwaskowe jabłko • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka • ½ szkl. kwaśnej śmietany • sok z cytryny • sól Sposób wykonania: Marchew obrać i zetrzeć na tarce, dodać obrane jabłko pokrojone w drobną kostkę oraz chrzan. Całość wymieszać, polać śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przepis…