Składniki: pory 2-3 liście sałaty pekińskiej kilka łyżek śmietany sól pieprz sok z cytryny kilka włoskich orzechów Sposób wykonania: Pory naciąć wzdłuż i dokładnie pod bieżącą wodą po czym pokroić go na półkrążki. Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki i dodać do porów. Całość przemieszać i skropić oskiemu cytryny. Śmietanę doprawić do smaku solą, pieprzem…
Kategoria: Surówki
Surówki
Surówka z czerwonej kapusty
by Kaśka • • 0 Comments
Składniki: 1 główka kapusty ¼ szkl. octu winnego ½ szkl. oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym oprószyć solą oraz pieprzem, odstawić na chwile aby kapusta zmiękła. Następnie skropić kapustę oliwą oraz octem. Całość lekko przemieszać i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Kaśkę
Surówki
Surówka z ogórkiem i majonezem sojowym
by Albina Jawicz • • 0 Comments
Składniki: 1 główka karbowanej lub lodowej sałaty kilka rzodkiewek 1 ogórek sałatkowy pół pęczka szczypiorku nieduży kawałeczek pora majonez sojowy bezjajeczny "Orico" sól Wykonanie: Sałatę opłukać, osuszyć i porwać rękoma na kawałki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić na cienkie plastry. Pora oczyścić i pokroić w krążki. Na sałatę wyłożyć pokrojone warzywa, lekko…
Surówki
Surówka z selera, jabłka i orzechów
by Artur C • • 0 Comments
Składniki: 1 seler 1 jabłko 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 150 ml jogurtu sól sok z cytryny Sposób wykonania: Seler pokroić na plasterki a obrane jabłka w ćwiartki, które skropić sokiem z cytryny. Następnie dodać orzechy i polać całość majonezem. Wymieszać i doprawić do smaku solą. "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artura C
Surówki
Szybka pomidorowa surówka
by Bogas • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg pomidorów ½ kg słodkiej cebuli 20 listków świeżej bazylii 2 łyżki gałązek bazylii oliwa z oliwek świeżo utłuczony pieprz Sposób wykonania: Umyte pomidory pokroić w ósemki. Następnie obraną cebulę drobno pokroić a listki bazylii posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku pieprzem i skropić oliwą. Przepis nadesłany na konkurs "Znak…