Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Surówki

Przepisy na rozmaite surówki

Surówka z pomidora, selera i rzodkiewek

Składniki: główka sałaty 2-3 pomidory 2 łodygi selera naciowego ogórek 10 rzodkiewek strąk żółtej papryki łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju sól pieprz cukier Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, obrane pomidory pokroić na ósemki a pozostałe warzywa pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie olej wymieszać z sokiem z…

Surówka z rzodkiewek z kiełkami i jabłkiem

Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 20 dag kiełków sojowych  winne jabłko 3 cebule łyżka soku z cytryny Sos: ćwierć szkl. oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy sól Sposób wykonania: Do musztardy dodać miód oraz olej. Całość dokładnie utrzeć i doprawić do smaku solą. Następnie cebulę pokroić w plasterki, rzodkiewki w słupki. Obrać jeszcze jabłka…

Surówka z ananasem, papryką i grejpfrutem

Składniki: • główka zielonej sałaty • 4 plastry ananasa z puszki • po strąku zielonej, czerwonej i żółtej papryki • grejpfrut • małe grono ciemnych winogron Sos: • 3 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z ananasa • 2 łyżki soku z cytryny • sól Sposób wykonania: Winogrona przekroić na połówki, ananasa na kawałki, papryki…

Chrupiąca surówka

Składniki: główka sałaty lodowej pęczek rzodkiewek 5-6 łodyg selera naciowego łyżka posiekanego szczypiorku ćwierć szkl. sosu winegret Sposób wykonania: Rzodkiewki pokroić w plasterki, sałatę porwać na mniejsze kawałki a łodygi selera pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przed podaniem polać sosem winegret i posypać posiekanym szczypiorkiem.