Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Surówki

Przepisy na rozmaite surówki

Surówka z sałaty lodowej Ilony

Składniki: sałata lodowa 1 główka oliwa 5 łyżek sos włoski gotowy 1 opakowanie sok z cytryny 2 łyżki sól pieprz Sposób przyrządzenia: Sałatę lodową należy bardzo drobno poszatkować. W szklance należy połączyć ze sobą oliwę, sos włoski, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Tak przygotowanym sosem należy polać poszatkowaną sałatę. Odstawi na około 30 minut…

Brukselkowa surówka

Składniki: brukselka świeża 1 kg jabłka 3-4 sztuki koperek natka pietruszki śmietana 30% 1 szklanka sok z cytryny pieprz sól cukier Sposób przyrządzenia: Brukselkę należy obrać z zewnętrznych, zwiędłych liści, następnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odsączyć na sitku. Śmietanę proszę połączyć z przyprawami, a następnie lekko ubijać miotełką do momentu jej spienienia się.…

Surówka z kalafiora z czosnkiem

Składniki: kalafior duży 1 sztuka czosnek 3 ząbki jogurt naturalny 6 łyżek majonez 6 łyżek pieprz sól Sposób przyrządzenia: Kalafior trzeba oczyścić, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić go do miski i dodać roztarte ząbki czosnku, następnie jogurt naturalny oraz majonez, wszystko razem dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.…

Surówka z pora z jabłkiem

Składniki: pory 4 duże jabłka 6 sztuk majonez 8- 10 łyżeczek sól pieprz Sposób przyrządzenia: Białą część pora proszę umyć i drobno pokroić nożem- na półplasterki. Jabłka powinny być słodkie- należy je obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na największych oczkach, następnie proszę wymieszać je z pokrojonym porem w salaterce. Po wymieszaniu pora z…

Surówka buraczana

Składniki: botwinka 4 pęczki oliwa 8 łyżek sok z cytryny 2 łyżki czosnek 2 ząbki Sposób przyrządzenia: Botwinę z buraczków należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odciąć od niej buraczki, które następnie należy wrzucić je do osolonego wrzątku i zagotować. Po około 10- 15 minutach należy dorzucić do buraczków liście i gotować kolejne 8 minut,…