Składniki: 500 g liści jarmużu 250 g żurawin 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju sałatkowego sól pieprz cukier 2 jajka ugotowane na twardo Sposób wykonania: Olej rozetrzeć z solą, czosnkiem, pieprzem oraz cukrem po czym dodać 150 g żurawin i całość dokładnie zmiksować. Następnie listki jarmużu gotować we wrzątku około 2 minut, wówczas go odcedzić…
Kategoria: Surówki
Surówki
Surówka z młodej cebulki i jabłka
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 2 pęczki cebulki 2 winne jabłka 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki posiekanego koperku łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki śmietany sól cukier Sposób wykonania: Jabłka obrać po czym pokroić je w słupki i skropić sokiem z cytryny. Następnie cebulki posiekać a jajka pokroić w kostkę i dodać do jabłek. Polać śmietaną wymieszaną…
Surówki
Surówka z brukwi i jabłka
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: kawałek żółtej brukwi 2 jabłka sól cukier śmietana sok z cytryny Sposób przygotowania: Obraną brukiew zetrzeć na tarce o średnich otworach. Następnie obrane jabłka również zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do brukwi. Całość wymieszać, polać śmietaną i doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny oraz cukrem.
Surówki
Surówka z selera naciowego i papryki
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 1 seler naciowy 1 czerwona papryka 1 jabłko 100 ml majonezu sól sok z cytryny Sposób przygotowania: Selera pokroić na plasterki paprykę w kostkę. Obrane jabłko zetrzeć na tarce po czym skropić je sokiem z cytryny. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą. Na koniec polać majonezem i delikatnie przemieszać.
Surówki
Surówka z dyni, jabłek i pomidorów
by Maryla Kot • • 0 Comments
Składniki: 15 dag dyni 10 dag pomidorów 15 dag jabłek 1/8 l majonezu 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól cukier kwasek cytrynowy Sposób wykonania: Obraną dynię zetrzeć na tarce. Następnie obrane jabłka i pomidory pokroić w kostkę i wymieszać z dynią. Dodaj majonez i delikatnie przemieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Przed…