Składniki:
- 4 dzwonka sandacza
- 2 łyżki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki białego mielonego pieprzu
- 1 łyżka zmielonego ziela angielskiego
- 4 łyżki masła
- ½ szklanki białego wina
- 2/3 szklanki śmietany
- 1-2 łyżki miodu
- pęczek koperku
- cytryna
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Sandacza opłukać, osuszyć, zmielony pieprz i ziele wymieszać i w tym obtoczyć dzwonka , przykryć deseczką i odstawić w chłodnym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie dzwonka obsmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle po około 6 minut z każdej strony, osolić, zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Do sosu ze smażenia wlać wino i śmietanę, gotować kilka minut, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Sos przyprawić do smaku solą i miodem, dodać posiekany koperek, przybrać cząstkami cytryny.