Składniki:
pierwsza warstwa
• mała puszka groszku
• 10 ogórków konserwowych
• mały por
• majonez
• sól, pieprz
druga warstwa
• duży seler gotowany
• 15 dag jabłek
• 5 dag orzechów
• majonez
• sól, pieprz
trzecia warstwa
• 4 jaja ugotowane na twardo
• 5 dag żółtego sera
• natka pietruszki
• majonez
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pierwsza warstwa: wszystkie składniki pokroić i wymieszać, wyłożyć na płaski talerz. Druga warstwa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki drobno pokroić, wymieszać i położyć na pierwszej warstwie. Trzecia warstwa: jaja pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na drugą warstwę. Wierzch tortu sałatkowego można udekorować ćwiartkami pomidora i rulonikami szynki.